-- Sponsorlu bağlantılar --
Tansiyon rahatsızlığı kişileri
zorlayarak hem yeme içmelerini, kısıtlar, hem de ağrıları, baş dönmesi ve
yorgunlukları da cabasıdır. Tansiyon rahatsızlıklarının yeme içmeye bağlı
oluşma ihtimalleri yüksektir. Yenilen işlenmiş gıdalar ve yağlı hazır kadı
maddesi içeren besinler tansiyonu tetikler. Tansiyon rahatsızlığının oluşması
genetik midir? Yoksa belirli bir süreden sonra mı ortaya çıkar?
Tansiyon Anneden ya da Babadan Geçer mi?
Tansiyon rahatsızlığı olan anne veya babanın
gen yapısına göre değişiklik gösterebilir. Anne ya da baba fark etmeksizin,
baskın gene sahip olan kişinin rahatsızlığı varsa, çocuklarının da tansiyon
hastası olma eğilimleri vardır. Ebeveynlerin her ikisi de tansiyon hastası ise,
bu durum daha da güçlenmektedir. Fakat genetik tansiyon durumu binde bir
yaşanan olaydır. Ayrıca belirli bir yaşın üzerinde tansiyon rahatsızlığının
oluşması da genellikle bu durumu kanıtlamaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir
diğer konu ise, akraba genlerinden geçen tansiyon rahatsızlığıdır. Kişinin anne
ve babasında tansiyon rahatsızlığı olmasa dahi, dayısında, amcasından,
teyzesinde, halasından ve diğer birinci derece akrabalardan geçen kalıtsal
rahatsızlık yaşanabilir.
Tansiyona Çevresel Faktör Etki Eder mi?
Çevresel faktörlerin, tansiyon
rahatsızlığındaki etkileri yok sayılamayacak kadar fazladır. Kişinin kilosu,
yaşamındaki stresin rolü, beslenme şekli ve alışkanlıkları, yaşam standartları
ve yaşadığı çevrenin havası önemli etki yaratır. Köyde yaşayan ve organik
beslenen bir kişiyle, şehir havasını soluyan ve hormonlu gıdalar tüketen bir
kişinin tansiyonunun aynı olması beklenemez.
Tansiyonda Çevresel Faktörlerin ve Genetikliğin Payı Nedir?
Genetiklik ve çevresel faktör birlikte
değerlendirilirse, galip gelen taraf çevresel faktör olacaktır. Elbette
tansiyon rahatsızlıklarında genetikliğin de payı vardır. Fakat çevresel
faktörlerin etkisi daha fazladır. Tansiyonda genetik tansiyon rahatsızlığı,
nadir yaşanan bir durumdur.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder